ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΜΠΙΛΙΡΑΚΗΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα

Η μητέρα του ήταν οδοντίατρος και ο πατέρας του ιατρός.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε, με βαθμό πτυχίου “λίαν καλώς”.

Ειδικεύθηκε στη Μαιευτική Γυναικολογία στο Νοσοκομείο Μαρίκα Ηλιάδη (Έλενα Βενιζέλου) και έλαβε τον τίτλο του ειδικού Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου.

Εξειδικεύθηκε στους γυναικολογικούς υπερήχους και έκτοτε κατέχει την ειδική άδεια του ΚΕΣΥ ως υπερηχογραφιστή για εκτέλεση υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία.

Εργάσθηκε επί 10ετία ως εσωτερικός βοηθός στη χειρουργική κλινική ελευθέρων συνεργατών και στη συνέχεια στη Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου «Υγεία».

Έχοντας παρακολουθήσει ειδικό σεμινάριο σχετικά με επεμβατικές τεχνικές LASER, στη Γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Νοσοκομείου UCL στις Βρυξέλλες, παρέμεινε συμμετέχοντας επί μακρόν ως observer τις δραστηριότητες της κλινικής στη λαπαροσκόπηση, υστεροσκόπηση και κολποσκόπηση – LASER.

Έχει εκπονήσει  και ολοκληρώσει με βαθμό “Άριστα” τη διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων με θέμα “Αναπλήρωση ελλείμματος τραχήλου μήτρας μετά αφαιρετική θεραπεία για τραχηλικές ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες “, στα πλαίσια της συνεργασίας του σε ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου που αφορούσε την HPV λοίμωξη.

Είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος (Registered Colposcopist) από την Βρετανική εταιρεία κολποσκόπησηςκαι παθολογίας τραχήλου μήτρας BSCCP στη διαγνωστική και θεραπευτική κολποσκόπηση ενώ κατέχει τον τίτλο του εκπαιδευτή (BSCCP Certified Trainer). Ειδικεύεται σε θεραπείες με χρήση LASER, LLETZ, LEEP, έχοντας πραγματοποιήσει εκατοντάδες αφαιρετικές θεραπείες προκαρκινικών βλαβών αλλά και όλως αρχόμενου HPV σχετιζόμενου καρκίνου με αποτελεσματικότητα επιτυχίας άνω του 90%.

Από το 2004 και επι σειρά ετών, κατείχε τη θέση υπεύθυνου Διευθυντή του τμήματος κολποσκόπησης και παθολογίας τραχήλου μήτρας στο 3Ο Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας στην Αθήνα.

Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής σύνταξης προδιαγραφών για την εισαγωγή του εμβολιασμού κατά της HPV λοίμωξης στην Ελλάδα, αλλά και επί σειρά ετών υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για υπογόνιμα ζευγάρια.

Είναι εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής εταιρείας κολποσκόπησης HSCCP και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς ερευνητικής Ακαδημαϊκής ομάδας μελέτης του τραχήλου (HeCPa group) ενώ αποτελεί ενεργό μέλος της Ελληνικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΜΓΕ).

Η Ελληνική ερευνητική Ακαδημαϊκή ομάδα μελέτης του τραχήλου HeCPa group, έχει βραβευθεί για το ερευνητικό της έργο στην Ελλάδα αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες Συνέδρια στην Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία και το Ισραήλ ως Πρόεδρος ή ως ομιλητής sessions ειδικού περιεχομένου, συγγραφέας κεφαλαίων σε συγγράμματα, ανακοινώσεων και posters.

Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις του τόσο σε Ελληνικά όσο και Διεθνή επιστημονικά περιοδικά με υψηλό impact factor.

Συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση όλων των Συνεδρίων της Ελληνικής Εταιρείας κολποσκόπησης (HSCCP), της Ελληνικής ερευνητικής Ακαδημαϊκής ομάδας μελέτης του τραχήλου (HeCPa group) και της Federation of Colposcopy (EFC).

Έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, αλλά και έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και περιοδικά σχετικά με γυναικολογικά θέματα που αφορούν την πρόληψη καρκίνου με τη χρήση μοριακών τεχνικών, την HPV λοίμωξη, τα κονδυλώματα, την κολποσκόπηση και τη θεραπεία με LASER κονδυλωμάτων, προκαρκινικών αλλοιώσεων αλλά και του αρχόμενου καρκίνου τραχήλου μήτρας, τον σύγχρονο προγεννητικό έλεγχο στη μαιευτική, την χρήση της επισκληριδίου και άλλων τύπων αναισθησίας στον τοκετό, την καισαρική τομή τη λαπαροσκόπηση, την υστεροσκόπηση και τις χειρουργικές επεμβάσεις με τις σύγχρονες τεχνικές.

Συνεργάζεται με ομάδα μαιών προς προώθηση του φυσικού τοκετού και του θηλασμού και η ομάδα του έχει κατορθώσει να έχει χαμηλό ποσοστό προκλήσεων τοκετού και καισαρικών τομών.

Απετέλεσε από το 2012 έως και το 2023 μέλος της Συμβουλευτικής Εθνικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την επεξεργασία των κατευθυντήριων  οδηγιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Από το 2013 έως το 2018 υπηρέτησε σε θέση Διευθυντή στην Α Μαιευτική Γυναικολογική κλινική στο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Απο το 2014 – 2018 υπήρξε εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Από το 2015-2018 συμμετείχε στην Αθήνα ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής εξετάσεων ειδικότητας στη Μαιευτική και Γυναικολογία.

Από 24/2/2021 κατέχει τη θέση υπεύθυνου του τμήματος κολποσκόπησης και παθολογίας τραχήλου μήτρας της Γυναικολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ.

Την 1/9/2021 εξελέγη Κλινικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου (European University of Cyprus) θέση που κατέχει έως σήμερα.

Scroll to Top